Osteopathie

Wat is osteopathie? Alles wat je moet weten over je behandeling.

August 25, 2024
Elien Wouters
Nieuws
Osteopathie

Osteopathie is een geheel aparte discipline en een zuiver manuele benadering van het lichaam. In de osteopathie gaat men uit van het principe dat het lichaam bestaat uit verschillende systemen die elkaar beïnvloeden en zo in balans houden. Verstoring in één of meerdere van deze systemen kan ervoor zorgen dat bepaalde klachten ontstaan. Een osteopathische behandeling zal altijd al deze systemen evalueren.

Osteopathie omvat een holistische benadering van het menselijk lichaam, die zich richt op het herstellen van de balans en het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Steeds meer mensen zoeken naar natuurlijke en niet-invasieve behandelingen voor hun gezondheidsklachten, en osteopathie biedt hiervoor een mogelijke oplossing of aanvulling. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op wat osteopathie precies is, hoe het werkt, de voordelen ervan, en wat je kunt verwachten tijdens je eerste bezoek aan een osteopaat.

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een geheel aparte discipline, en geen behandeltechniek. Het is een visie om gezondheid te behouden en ziekte te behandelen. In de osteopathie gaat men uit van volgende principes om patiënten te behandelen:

  • Het menselijk lichaam is een dynamisch en functioneel geheel.
  • Het lichaam bevat zelfregulerende processen, en is van nature zelfhelend
  • Structuur en functie zijn nauw verwant op alle niveaus van het menselijk lichaam.

Dit zelfregulerend dynamisch proces in ons lichaam, kan enkel goed functioneren indien er evenwicht is tussen volgende systemen:

  • Biomechanische structuren (spieren, gewrichten, ligamenten, enz.)
  • Respiratoire en circulatoire structuren (longen, hart, doorbloeding, ademhaling)
  • Neurologische structuren (ons zenuwstelsel)
  • Bio-psychosociale structuren (sociaal-, economisch-, omgevingsgebonden en psychologische factoren)
  • Bio-energetisch model (het energie producerend en energie verbruikend systeem in ons lichaam)

(Bron: WHO Benchmarks for training in Osteopathy)

De oorsprong van osteopathie ligt in de late 19e eeuw, toen de Amerikaanse arts Dr. Andrew Taylor Still de grondslagen van deze medische discipline ontwikkelde. Hij geloofde dat het lichaam een natuurlijk vermogen heeft om zichzelf te genezen, mits de structuur van het lichaam goed functioneert. Sindsdien is osteopathie geëvolueerd en heeft het wereldwijd erkenning gekregen als een effectieve behandelmethode.

Hoewel osteopathie enige overeenkomsten heeft met kinesitherapie en chiropractie, zijn er belangrijke verschillen. Osteopathie richt zich op het hele lichaam en beschouwt de interactie tussen verschillende systemen, waarbij het holistisch werkt aan de algehele gezondheid en balans. Kinesitherapie daarentegen concentreert zich specifiek op het herstellen en verbeteren van de functie van spieren en gewrichten door middel van oefeningen, manuele therapie en fysieke therapie. Chiropractie legt voornamelijk de nadruk op de wervelkolom en het zenuwstelsel en gebruikt manipulatieve technieken om problemen in deze gebieden te behandelen. Het gaat dus binnen deze disciplines vooral om een verschil in benadering van het menselijk lichaam.

(Bron: Verschil tussen osteopaat, kinesist en chiropractor)

Hoe werkt osteopathie?

Osteopathie werkt op basis van enkele fundamentele principes. Een van de kernprincipes is de holistische benadering: het lichaam wordt gezien als één geheel, waarbij alle systemen met elkaar verbonden zijn. Een verstoring in één deel van het lichaam kan elders problemen veroorzaken. Osteopaten richten zich op het vinden en behandelen van de oorzaak van de klacht, in plaats van alleen de symptomen aan te pakken.

Een ander belangrijk principe is het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Wij als Osteopaten gaan ervan uit dat het lichaam in staat is zichzelf te herstellen en in balans te houden, mits de juiste voorwaarden aanwezig zijn. Door middel van een manuele benadering helpen osteopaten het lichaam om deze voorwaarden te creëren.

Osteopatische indicaties:

  • Klachten van de wervelkolom: nek-en of rugpijn
  • Problemen met de vertering, indien het een functioneel probleem betreft
  • Hoofdpijn
  • Ondersteunen bij stress / Burn-out
  • Posttraumatische klachten: na een ongeval maar ook bijvoorbeeld na een operatie
  • Kaakproblemen (TMJ)
  • Baby’s / kinderen: Reflux, Voorkeurshouding, Huilbaby, Slaapproblemen,   Verteringsproblemen, ..

Voordelen van osteopathie

Osteopathie biedt talrijke voordelen, waaronder:

  • Pijnverlichting: Osteopathie kan effectief zijn bij het verlichten van pijn en ongemak.
  • Verbeterde mobiliteit: om optimaal te functioneren is beweeglijkheid noodzakelijk. Alle functies in het menselijk lichaam vereisen doorstroming, bewegingsvrijheid. Tijdens een osteopatisch consult gaat de osteopaat op zoek naar bewegingsverliezen. Via manuele benadering, maar ook adviezen rond levensstijl gaat men trachten het optimaal functioneren te herstellen.
  • Algemeen welzijn: Osteopathie richt zich niet alleen op het behandelen van symptomen, maar ook op het verbeteren van de algehele gezondheid en het welzijn.
  • Preventie: Regelmatige osteopathische behandelingen kunnen helpen om toekomstige problemen te voorkomen door vroegtijdig verstoringen in het lichaam aan te pakken.

Osteopathie bij baby's en kinderen

Osteopathie is niet alleen geschikt voor volwassenen, maar ook voor baby's en kinderen. De zachte en niet-invasieve technieken maken het een veilige en effectieve behandelingsoptie voor de jongsten onder ons. Baby's en kinderen kunnen baat hebben bij osteopathie voor een verscheidenheid aan problemen, zoals reflux, slaapproblemen, en motorische ontwikkelingsproblemen.

Wat te verwachten tijdens je eerste osteopathische behandeling

Voor veel mensen kan het eerste bezoek aan een osteopaat wat onwennig aanvoelen. Hier is wat je kunt verwachten tijdens je eerste behandeling:

  1. Intakegesprek: De osteopaat zal een grondige anamnese afnemen om je medische geschiedenis, klachten, en levensstijl in kaart te brengen.
  2. Lichamelijk onderzoek: De osteopaat zal je lichaam onderzoeken, waarbij men let op houding, mobiliteit, en eventuele spanningspunten.
  3. Behandelplan: Op basis van de bevindingen zal de osteopaat een behandelplan opstellen en met je bespreken.
  4. Behandeling: De osteopaat zal verschillende technieken toepassen om de problemen te verhelpen en de balans in je lichaam te herstellen.

Wat je moet meenemen naar je afspraak zijn comfortabele kleding en eventueel medische documenten die relevant kunnen zijn voor je klachten. Voor osteopathie is geen verwijzing van een arts noodzakelijk.

Veelgestelde vragen van nieuwe patiënten zijn onder andere:

  • Is het pijnlijk? De meeste behandelingen zijn niet pijnlijk, hoewel je soms lichte ongemakken kunt voelen.
  • Hoe lang duurt een sessie? Een typische sessie duurt tussen de 30 en 60 minuten, afhankelijk van de aard van de klacht.
  • Hoeveel sessies heb ik nodig? Dit varieert per persoon en klacht. De osteopaat zal je hierover adviseren tijdens het eerste consult.

Conclusie

Osteopathie is een veelzijdige en effectieve behandelmethode die kan helpen bij een breed scala aan gezondheidsklachten. Door te focussen op het herstellen van de balans en het zelfgenezend vermogen van het lichaam, biedt osteopathie een holistische benadering van het menselijk lichaam binnen de gezondheidszorg. Of je nu op zoek bent naar pijnverlichting, herstel na een blessure, of algemene verbetering van je welzijn, osteopathie kan een waardevolle aanvulling zijn op je gezondheidsregime.

We moedigen je aan om een afspraak te maken en zelf de voordelen van osteopathie te ervaren. Neem contact op met ons om een consult te plannen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor meer informatie en tips over hoe je je gezondheid kunt verbeteren met osteopathie.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste blogposts!

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe blogposts en waardevolle tips voor je gezondheid? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief! Ontvang regelmatige updates direct in je inbox en mis nooit meer belangrijk nieuws van Praktijk Elien Wouters.

Door je in te schrijven ga je akkoord met mijn algemene voorwaarden.

Meer nieuws

Ontdek meer nieuws over dit thema